• home
  • Stiri medicale

 
Radiculoplexopatie diabetica

Un pacient în varsta de 54 de ani, din mediul urban, fumator, hipertensiv, dislipidemic, cunoscut cu diabet zaharat tip 2 de aproximativ sase ani, tratat cu insulina de patru ani, se prezinta la internare pentru valori glicemice

Sfatul psihologului

Sfaturi întelepte de la unul dintre cei mai recunoscuti psihologi la nivel mondial. Mihail Litvak - psihoterapeut si unul dintre cei mai recunoscuti psihologi la nivel mondial. El a fost primul care a dezvoltat un sistem de solutionare a conflictelor si primul care l-a aplicat în practica.

Manageri in sistemul medical

Avedis Donabedian, cel care a elaborat cunoscutul „model Donabedian", marcand începutul preocuparii pentru studiul calitatii sistemelor medicale, ar fi zis, pe patul de moarte, ca „secretul calitatii este iubirea, iubirea pentru pacienti si pentru profesie" si ca de la iubire trebuie pornite orice reforme si eforturi de ameliorare a sistemelor medicale.

Medicina de familie - congres

Medici de familie din toata tara s-au adunat la Iasi, la sfarsitul lunii octombrie, pentru a participa la Congresul Societatii Nationale de Medicina Familiei, care are loc o data la patru ani. Manifestarea stiintifica a reunit aproximativ o mie de medici de familie din tara si din strainatate, dar si medici din alte specialitati: medicina interna, cardiologie, pediatrie, diabet, pneumologie, neurologie, psihiatrie, ORL, dermatologie, gastroenterologie, nefrologie, reumatologie, geriatrie, endocrinologie etc.

Tratamente in boala arteriala periferica

Boala arteriala periferica este o manifestare a aterosclerozei sistemice, asociata cu un risc cardiovascular înalt. Pacientii cu boala arteriala periferica asociaza adesea boala coronariana si cerebrovasculara, prezentand morbiditate si mortalitate înalte.

Colesterol HDL

Cat de actual este subiectul general al dislipidemiilor se poate vedea urmarind studiile importante care apar saptamanal în cele mai prestigioase reviste de medicina clinica.

Comunicarea medic-pacient

În toate interactiunile pe care le am cu personalul medical pe tema comunicarii cu pacientul, primesc aceeasi replica: „Noi nu comunicam bine pentru ca nu avem destul timp". E ca si cum ai spune ca cei mai buni comunicatori ar fi medicii care zilnic au doar cateva consultatii.

Evitarea dezastrului din sanatatea romaneasca

Dezastrul din sanatatea romaneasca înca mai poate fi evitat! Din datele puse la dispozitie de Colegiul Medicilor din Romania rezulta ca, într-adevar, avem peste 20.000 de medici plecati în Occident dupa Revolutie.