Deviatia de sept nazal: cauze, simptome si tratament

Deviatia de sept nazal: cauze, simptome si tratamentUn sept deviat apare atunci cand peretele subtire dintre cele doua nari (septul nazal) este deplasat catre una dintre parti. La majoritatea oamenilor septul nazal este deplasat sau deviat determinand astfel un culoar respirator mai mic.

Cand deviatia de sept nazal este severa, poate bloca o parte a nasului si poate reduce fluxul respirator producand dificultatea in respiratie. Expunerea suplimentara a septului deviat la efectul de uscare al fluxului de aer prin nas poate contibui cateodata la formarea de cruste si sangerari la anumite persoane.

Obstructia nazala poate aparea din cauza unei deviatii de sept, din cauza edemului mucoasei nasului (in special a cornetelor inferioare), sau din cauza ambelor. Tratamentul obstructiei nazale poate include medicatie pentru a reduce edemul sau benzi adezive ce pot ajuta in deschiderea culoarului respirator. Pentru a corecta un sept nazal deviat este necesara interventia chirurgicala.

 

Cauzele deviatiei de sept

O deviatie de sept apare atunci cand septul nazal - peretele subtire ce separa fosa nazala stanga de cea dreapta - este deplasat catre una din parti.

Un sept deviat poate fi cauzat de:

• Prezentatia de la nastere. In unele cazuri septul deviat apare in timpul dezvoltarii fetale si este prezent inca de la nastere.
• Lovituri la nivelul nasului. Un sept deviat poate fi de asemenea rezultatul leziunilor ce determina deplasarea septului nazal din pozitia initiala. La nou-nascuti o astfel de leziune poate fi produsa in timpul nasterii. La copii si la adulti, o gama larga de incidente poate determina traumatism nazal si deviatie de sept - de la impiedicarea de o treapta la coliziunea cu o alta persoana pe trotuar. Trauma la nivelul nasului cel mai adesea apare in timpul sporturilor de contact, activitatilor de joaca sau accidente de automobile.

Procesul normal de imbatranire poate afecta structurile nazale si inrautati in timp respiratia pe nas (cresterea in volum a mucoasei care acopera cornetele nazale in special cele inferioare). De asemenea schimbarile in grad de edem al mucoasei nazale, din cauza dezvoltarii rinitei sau rinosinuzitei poate accentua ingustarea pasajului nazal din cauza deviatiei de sept, rezultand in obstructie nazala .

 

Simptomele deviatiei de sept

Majoritatea deformarilor nazale sunt asimptomatice si pacientii chiar nu stiu ca au o deviatie de sept. unele deformari septale, cu toate acestea, pot cauza urmatoarele semne si simptome:

• Obstructia uneia sau ambelor nari. Obstructia poate ingreuna respiratia prin nara sau chiar prin ambele nari. Acest lucru este mai usor de observant in timpul unei viroze (infectie de cai aeriene superioare) sau in timpul unor alergii ce pot determina edemul si ingustarea cailor aeriene.
• Epistaxisuri. Suprafata mucoasei septului nazal poate deveni uscata, crescand astfel riscul sangerarilor.
• Durerea faciala. Desi exista discutii in legatura cu posibilele cauze ale durerii faciale, un sept nazal sever deviat ce are contact cu peretele lateral nazal, cand este pe aceeasi parte cu durerea faciala, este cateodata considerata o cauza posibila. De asemenea durerile din regiunea frontala (desupra orbitelor si la radacina nasului) sunt asociate frecvent cu deviatia de sept nazal.
• Respiratia zgomotoasa in timpul somnului (ronhopatia cronica). Poate aparea la pacientii cu sept nazal deviat sau cu edem al mucoasei nazale. Pacientul poate avea un somn agitat si se poate trezi "obosit".
• Constientizarea ciclului nazal. Este normal pentru nas sa alterneze, sa fie obturat pe o parte, apoi sa se schimbe, sa fie obturat pe cealalta parte. Acest lucru se numeste ciclu nazal. El este un fenomen natural, dar constientizarea lui este neobisnuita si poate fi un indicator ca existao obstructie nazala.
• Preferinta de a dormi pe o anumita parte. Unii oameni prefera sa doarma pe o anumita parte pentru a optimiza respiratia pe nas in cursul noptii. Acest lucru poate fi datorat unui sept nazal deviat ce ingusteaza un culoar respirator.

Cand sa consultati un doctor:

• O nara este blocata (sau ambele nari) si nu raspunde la tratament
• Sangerari nazale frecvente
• Infectii sinusale recurente

 

Diagnosticul deviatiei de sept

In timpul consultului, doctorul te va intreba in primul rand despre orice simptom ai.

Pentru a examina interiorul nasului, doctorul va folosi o lumina intensa si un instrument (specul nazal) creat pentru a deschide narile. Cateodata doctorul va cauta inspre spatele nasului cu un telescop cu aspect tubular ce are in varf o lumina puternica. De asemenea el poate analiza mucoasa nazala dupa aplicarea unui spray cu decongestionant.

Bazandu-se pe acest examen se poate diagnostica deviatia de sept si se poate determina gravitatea bolii.

 

Complicatii deviatiei de sept

O deviatie de sept severa ce produce obstructie nazala poate determina:

• Gura uscata din cauza respiratiei orale cornice
• Senzatia de presiune sau congestie a cailor respiratorii nazale
• Tulburari de somn, din cauza neplacerilor cauzate de imposibilitatea de a respira pe nas in timpul noptii
• Scaderea performantelor intelectuale deoarece creierul "nu se oxigeneaza" corespunzator
• Stare de iritabilitate permanenta
• Scaredea performantelor in activitatile sportive

 

Tratarea deviatiei de sept

Tratament simptomatic

Initial tratamentul deviatiei de sept poate fi directionat catre solutionarea simptomelor mucoasei ce acopera nasul, ce contribuie apoi la simptomele obstructiei nazale si drenajului. Doctorul iti poate prescrie:

• Decongestionante. Sunt medicamente ce reduc edemul mucoasei nazale ajutand in mentinerea deschisa bilateral a pasajelor aeriene. Sunt disponibile ca tableta sau spray nazal, cele din urma trebuie folosite cu precautie. Folosirea frecventa si continua poate crea dependenta si cauza simptome agravate (rebound) dupa ce se stopeaza folosirea lor. Ele au un efect stimulant ce poate cauza cresterea tensiunii arteriale si frecventei cardiace.
• Antihistaminicele. Sunt medicamente ce previn simptomele alergiilor incluzand obstructia nazala si rinoreea apoasa. De asemenea cateodata ele pot ajuta in boli non-alergice ca de exemplu viroza. Unele antihistaminice produc uscaciunea mucoaselor si pot afecta abilitatea de a efectua sarcini ce necesita coordonare fizica, ca de examplu sofatul.
• Sprayurile cu steroizi nazali. Prescrierea unui corticosteroid nazal poate scadea inflamatia pasajului nazal si imbunatateste obstructia nazala si drenajul. De obicei este nevoie de 1 pana la 3 saptamani pentru a-si atige efectul maximal, de aceea este important sa ascultam sfatul medicului in folosirea lor.

Medicatia este o metoda temporara de rezolvare, cu toate acestea, nu va corecta o deviatie de sept.

 

Interventia chirurgicala pentru deviatie de sept (septoplastia)

Daca experimentezi simptome in ciuda terapiei medicamentoase, trebuie luata in considerare corectia chirurgicala a deviatiei de sept (septoplastie).

Septoplastia este modalitatea de a repara septul deviat. In timpul operatiei, septul nazal este indreptat si repozitioat in central nasului. Acest lucru necesita chirurgul sa taie si sa inlature partile cartilaginoase si osoase ale septului inaintea reinsertiei in pozitia oportuna.

Nivelul imbunatatirii la care te poti astepta in cazul chirurgiei poate depinde de severitatea deviatiei. Simptomele date de deviatia de sept - in special obstructia nazala - cu foarte rare exceptii se solutioneaza complet. Cu toate acestea orice boala insotitoare nazala sau sinusala ce afecteaza mucoasa nazala - ca de exemplu alergiile - nu pot fi vindecate numai prin chirurgie.

 

Preventia recidivelor

Poti fi nevoit sa previi leziuni la nivelui nasului ce pot cauza o deviatie de sept cu urmatoarele protectii:

• Poarta o casca atunci cand faci sporturi de contact, ca de exemplu fotbal si hockey.
• Poarta centura de siguranta atunci cand mergi cu un vehicul motorizat

 

 

Sursa: www.spitalulmonza.ro