Ecografia in sarcina

Ecografia in sarcina | Transabdominala sau transvaginala | Cel mai performant ecograf din tara noastraIndiferent de tipul de ecograf si de dotarea tehnica a acestuia, majoritatea examinarilor ecografice se fac in modul 2D, adica vizualizarea de sectiuni efectuate la iferite niveluri. Odata cu progresele tehnologice, au fost create tipuri speciale de sonde si de software, care permit imagini tridimensionale - ecografia 3D sau 4D.

Ecografia 3D presupune miscarea automata a interiorului sondei, urmata de reconstructia imaginii, in mod static, dupa ce s-a terminat achizitia. Ecografia 4D permite vizualizarea imaginii in trei dimensiuni - 3D, dar in timp real, timpul fiind a patra dimensiune.

Aceste tipuri de ecografii au o utilizare limitata, fiind utile in special in sarcina pentru ca aduc detalii suplimentare fata de ecografia 2D, cum ar fi reconstructia faciala si depistarea unor malformatii. Ecografele care au incorporate sonde si software pentru crearea de imagini 3D sau 4D sunt ecografe performante si, desi utilizarea acestor tehnici este limitata la doar o parte din totalul examinarii, imaginea 2D care se foloseste in mare parte este de calitate superioara fata de aparatele care nu detin aceste caracteristici.

Ecografia in sarcina

Detectarea anomaliilor fetale este o parte importanta a diagnosticului prenatal. Introducerea examinarii fetale ultrasonografice de rutina a dus la cresterea ratei de detectie a anomaliilor fetale, iar dezvoltarea tehnica a echipamentelor, ca si intelegerea anatomiei si fiziologiei fetale au permis cresterea acuratetei diagnostice si diagnosticarea mai precoce a malformatiilor, cu 3-6 saptamani fata de examinarile anterioare. Diagnosticul malformatiilor impune o munca de echipa in care sunt implicati: obstetrician, genetician, radiolog, neonatolog, cardiolog pediatru, chirurg pediatru, anatomo-patolog.

Ecografia reprezinta principala metoda de investigatie imagistica in evaluarea anatomiei fetale si a dezvoltarii normale sau anormale a fetusului si singura metoda eficace de screening prenatal. Cele mai multe malformatii fetale se detecteaza antenatal deoarece ele reprezinta anomalii structurale ce pot fi detectate cu o tehnica morfologica cum este ultrasonografia. In examinarea ultrasonografica obstetricala se pot folosi abordul transabdominal sau transvaginal, ecografia tridimensionala, Dopplerul spectral, color sau Power-Doppler.

Transabdominala sau transvaginala

Ecografia transabdominala este cea mai des folosita in practica, fiind mai putin invaziva si consumatoare de timp, ofera o manevrabilitate superioara a transductorului.

Ecografia transvaginala ofera o rezolutie superioara fata de cea transabdominala furnizand imagini de calitate mai buna in special la persoanele supraponderale si obeze; este indicata in special in diagnosticul precoce de prim trimestru al malformatiilor.

Tehnologie moderna

Ecografia 3D/4D sau sonografia volumetrica reprezinta o tehnologie noua, cu evolutie si dezvoltare rapida in imagistica fetala, fiind un mijloc complementar important al sonografiei 2D in diagnosticul precoce al malformatiilor fetale. Prin campania de marketing lansata la aparitia echipamentelor de ecografie 3D, treptat, s-a instaurat ideea falsa ca ecografia in modul 3D poate vedea mai mult si mai bine decat cea in 2D, lucru partial adevarat numai pentru anumite anomalii sau sisteme de organe. Calitatea imaginii 3D este strans legata de cea a imaginii 2D, care intotdeauna precede achizitia volumului 3D. Achizitia unui volum se poate obtine prin 3D static, 3D/4D in timp real sau STIC, folosindu-se o tehnologie particulara, cea a transductorilor volumetrici.

Achizitia 4D permite captarea rapida a mai multor volume - la ora actuala pana la 40/sec - obtinandu-se o imagine „live" 3D, ce permite vizualizarea miscarilor fetale in timp real. Astfel, ecografia 4D usureaza vizualizarea unei anumite regiuni de interes, putandu-se observa modificarile fetei sau miscarile trunchiului si ale membrelor. Aceasta tehnica ne ajuta sa intelegem mai bine atat dezvoltarea somatica si functionala a fetusului, cat si originile tulburarilor motorii si senzitive ce se manifesta la nouna scut, evidentiind diverse anomalii fetale de pozitie sau miscare. Indiferent de varsta sarcinii, posibilitatea examinarii in 3D si 4D reprezinta un beneficiu.

Ecografia 4D are un impact deosebit psiho-emotional asupra parintilor, oferindu-le tabloul real al aspectului somatic normal sau anormal al fatului. Institutul American al Ultrasunetelor in Medicina (AIUM) recomanda utilizarea responsabila a ultrasonografiei diagnostice. AIUM descurajeaza utilizarea non-medicala a ultrasunetelor in scopuri psihosociale sau de divertisment.

Utilizarea fie a ecografiei bidimensionale (2D), fie tridimensionale (3D) doar pentru vizualizarea fetusului, obtinerea unei poze a fetusului sau pentru determinarea sexului fetal fara indicatii medicale este inadecvata si contrara practicii medicale responsabile. Desi utilizarea generala a ultrasunetelor pentru diagnosticul medical este considerata sigura, energia ultrasunetelor poate produce efecte biologice.

Cel mai performant ecograf din tara noastra

Un ecograf revolutionar numit Voluson E8 Expert BT 12 a fost introdus in premiera in Romania, de la inceputul anului, la Policlinica Regina Maria Floreasca. Cu ajutorul acestui aparat se poate efectua o gama variata de ecografii: obstetricale, morfologie fetala, genitale, mamare. Calitatile echipamentului VOLUSON E8 Expert BT 12 sunt in primul rand legate de imaginea anatomica exceptionala pe care o ofera, care permite explorarea fatului de la varste foarte mici, in primul trimestru, in cele mai mici detalii. Pentru prima data se poate folosi tehnica Hdlive. Aceasta este o tehnica extraordinara de interpretare a datelor, care genereaza imagini surprinzator de realiste ale fetusului. Prin intermediului unui sitem avansat de „iluminare", Hdlive atenueaza umbrele si creeaza o sursa virtuala de lumina, oferind detalii deosebite.

 

Scris de Dr. Adrian Mircea Pop
Medic primar radiologie si imagistica medicala
Reteaua privata de sanatate Regina Maria
Dr. Adrian Nicolescu (co-autor)