• home
  • Stiri medicale
  • Informatii despre Imagistica prin Rezonanta Magnetica

Informatii despre Imagistica prin Rezonanta Magnetica

RMN - Rezonanta Magnetica Nucleara, IRM - Imagistica prin Rezonanta MagneticaRMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) sau mai nou, IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) este o tehnica imagistica avansata, care utilizeaza un camp magnetic foarte puternic pentru putea "vedea" in interiorul corpului.

 

Tehnica IRM nu presupune folosirea de radiatii sau iradiere nociva, pana in prezent nu exista dovezi ca rezonanta magnetica ar putea avea efecte nocive asupra organismului.

 

 

 

 

 

Trebuie sa fac anumite pregatiri inainte de examinare IRM?

De obicei nu. Chiar daca puteti manca si bea lichide in mod normal, ar fi totusi bine sa nu o mai faceti cu aproximativ 2-3 ore inainte de examinare. Pentru confortul dvs este indicat sa mergeti la toaleta inainte de a intra in sala de examinare. Pentru examinarea de cap ar fi ideal daca v-ati putea demachia (daca sunteti femeie).

Ce documente trebuie sa aduc cu mine in ziua examinarii?

In ziua examenului aduceti cu dvs:
Trimiterea de la medicul dvs curant
Lista scrisa cu medicamentele pe care le luati in mod obisnuit
Dosarul cu examinarile dvs precedente (radiografii, ecografii, computer tomografii sau rezonante magnetice)
Toate analizele dvs de sange (in special cele care investigheaza functia renala: uree, creatinina)

Ce se intampla inainte de examinare?

La sosire, vi se vor pune mai multe intrebari, cele mai importante fiind cele privitoare la existenta sau nu a unui stimulator cardiac (pacemaker), a valvelor cardice sau a altor tipuri de instrumente medicale ce contin fier in interiorul corpului dvs mai ales la nivelul ochilor sau in interiorul capului.

Pentru a obtine imagini de buna calitate, veti fi rugat sa va dezbracati de toate hainele care contin agrafe, nasturi, fermoare, curele cu catarama. Veti fi rugat sa lasati in cabina de schimb, care se va incuia, bijuteriile, portmoneul, ceasul, cheile, cartile de credit cu banda magnetica, precum si telefonul mobil.

Cum se desfasoara examinarea?

Veti intra in sala de examinare, care se va inchide in timpul examinarii dvs. Veti fi rugat sa va intindeti pe un pat care se va deplasa in interiorul si in afara unui fel de tunel (care reprezinta in magnetul ce va realiza investigatia). In cele mai multe cazuri veti sta culcat pe spate, exista situatii particulare in care veti fi rugat sa stati in alta pozitie.

Un dispozitiv denumit "antena" va fi pozitionat in jurul regiunii care va fi examinata. Acesta va permite realizarea unor imagini deosebit de clare in regiunea respectiva. In momentul in care sunteti in pozitia necesara, masa de examinare va aluneca in spatiul din interiorul magnetului. In functie de regiunea examinata este posibil sa ramaneti cu capul in afara magnetului, dar trebuie sa stiti ca de obicei regiunea de examinat va sta in mijlocul magnetului. Asistenta va parasi camera de examinare, dar va fi in contact vizual si auditiv cu dvs, prin intermediul unui sistem de tip interfon si a unei camere de supraveghere.

In timpul examinarii veti fi singur in sala de examinare, iar comunicare cu personalul medical se va face prin intermediul unui microfon. Echipa medicala este foarte aproape de dvs, in spatele unui geam special, si va vedea si va auzi pe parcursul intregului examen. Pentru a chema echipa medicala sau pentru a ne spune ceva, aveti la dispozitie o sonerie pe care o veti tine in mana. Examenul poate fi intrerupt in orice moment daca este cazul.

Ce trebuie sa fac in timpul examinarii?

Veti ramane in sala de examinare intre 30 si 60 de minute. Examinarea este alcatuita din serii de secvente, care dureaza fiecare intre 1 si 6 minute, cu mici pauze intre ele

Cooperarea dvs este foarte importanta: trebuie sa ramaneti perfect nemiscat. Relaxati-va si incercati sa ramaneti nemiscat cat mai mult timp cu putinta. Orice miscare in timpul examinarii duce la scaderea importanta a calitatii imaginii, care pot deveni neinterpretabile.

In anumite cazuri, va vom comunica prin microfon sa va tineti respiratia pentru cateva secunde. Daca este vorba de o examinare a capului este recomandat sa tineti ochii inchisi si sa limitati la minim miscarea globilor oculari.

Voi simti ceva in timpul examinarii?

In timpul examinarii veti auzi zgomote ritmice, destul de puternice, produse de aparat in timpul functionarii. Pentru a diminua disconfortul creat de aceste zgomote, veti avea casti antifonice la urechi si optional veti putea asculta muzica.

Examinarea IRM este lipsa de durere si destul de confortabila. Cerinta principala este nemiscarea.

In anumite cazuri, poate fi nevoie de o injectie cu substanta de contrast, pentru o mai buna vizulizarea a ariilor de interes. Injectia se va face intravenos, la nivelul plicii cotului.

Cum stiu daca am nevoie de substanta de contrast?

In multe cazuri examinarea IRM se poate realiza fara substanta de contrast.

In functie de patologia dvs, in anumite situatii se poate ca medicul dvs radiolog sa aiba nevoie de substanta de contrast pentru a vizualiza cu detalii superioare un anumit aspect. Decizia injectarii substantei de contrast este a medicului radiolog-imagist, care decide acest lucru dupa vizualizarea imaginilor preliminare efectuate fara contrast.

Injectia pentru rezonanta magnetica: care sunt riscurile?

Produsul de contrast injectabil cel mai des utilizat este pe baza de Gadoliniu. Acest produs este de obicei bine tolerat. Sunt posibile reactii alergice banale precum urticaria. Reactii alergice grave sunt cu totul exceptionale.

Injectarea intravenoasa poate provoca in cazuri rare un mic hematom la locul injectarii, care va disparea treptat in cateva zile. In timpul injectarii, sub efectul presiunii, se poate produce un reflux al substantei de contrast sub piele.

Daca simtiti durere puternica la locul injectarii, va rugam sa o semnalati imediat. Aceste complicatii sunt rare si pot necesita un tratament local in mod exceptional.

Dupa examinare?

In majoritatea cazurilor nu veti simti nimic particular. Nu ezitati insa sa contactati echipa medicala pentru orice vi se pare anormal.

Cand pot intra in posesia rezultatului examinarii efectuate?

Un prim comentariu va putea fi oferit imediat dupa examinare, si nu va putea fi decat un raspuns preliminar, general. Raportul final, detaliat, asupra investigatiei necesita o analiza complexa pe un computer specializat, compararea cu eventualele examinari anterioare si va fi redactat de catre medicul specialist radiolog incepand cu ziua urmatoare examinarii.

Poate exista vreun motiv pentru care sa nu fac aceasta examinare?

Exista cateva situatii in care examinarea IRM este contraindicata. Acestea sunt
Daca aveti un stimulator cardiac (pace maker)
Daca aveti proteze valvulare cardiace (metalice)
Daca aveti implantat un stimulator neuronal
Daca aveti clipsuri/stenturi/spirale intravasculare metalice cu componenta feroasa la nivel intracranian.
Daca aveti fragmente metalice (schije, aschii) la nivelul capului in special ochi sau orbita

Nu sunt sigur despre tipul de implant pe care il am in corp. Ce sa fac?

Orice alt fel de implant metalic in corpul dvs, materiale chirurgicale sau nu, prezenta tatuajelor sau a dispozitivelor contraceptive intrauterine trebuie raportate medicului radiolog pentru a se decide posibilitatea sau nu a efecturarii investigatiei. In continuare, vom incerca sa explicam cateva dintre posibilele dispozitive medicale care pot interfera cu examinarea IRM.

Stimulatorul cardiac (pacemakerul) nu va permite sa efectuati examinarea IRM. La intrarea in camera de examinare, campul magnetic al instalatiei va afecta sever functionarea acestuia cu riscuri severe asupra starii dvs, inclusiv deces. Daca aveti un astfel de dispozitiv, anulati programarea la examinarea IRM si vorbiti cu medicul dvs curant sau radiolog pentru a gasi o alternativa la examinarea IRM.

Firele metalice de sutura sternala dupa operatiile pe cord deschis sunt in general compatibile, dar este nevoie a se verifica specificatiile.

Posibilitatea existentei de fragmente metalice in ochi/orbita

Daca ati avut vreodata schije sau fragmente metalice in ochi sau in orbita, va rugam sa anuntati acest lucru, chiar daca acest lucru s-a intamplat cu foarte mult timp in urma. Chiar daca ele au fost extrase, sau au iesit singure, exista posibilitatea sa existe inca fragmente nedetectate. De aceea singura modalitate de a ne asigura ca nu mai exista astfel de fragmente este de a efectua o radiografie de craniu. Riscul ca aceste posibile fragmente metalice sa se deplasese si sa va raneasca ochiul (posibil orbire) este foarte ridicat.

Clipsurile anevrismale?

Sunt dispozitive utilizate in neuro-chirurgie, si in functie de compozitia lor pot sa incompatibile cu examinarea de prin rezonanta magnetica. De aceea, daca ati suferit vreodata o astfel de interventie, este absolut necesar sa prezentati datele tehnice ale dispozitivelor implantate pentru a verifica compatibilitatea lor.

Valvele cardiace mecanice - desi exista modele compatibile cu rezontanta magnetica, examinare IRM trebuie facuta dupa verificarea compatibilitatii acestora. De asemenea este important de stiut prezenta sau nu a stimulatorului cardiac asociat, care este o contraindicatie absoluta a investigatiei.

Firele implantate, stimulatoarele si bateriile aferente diferitelor sisteme medicale implantabile in corp sunt o contraindicatie absoluta a examinarii si pot produce vatamari grave sau chiar deces in timpul examinarii.

Stenturile intravasculare

Sunt dispozitive medicale intravasculare, cu localizari diverse (vasele cerebrala, vasele inimii, alte vase), care au ca rol principal mentinerea deschisa a vasului respectiv. Sunt de metal, de obicei compatibil cu rezonanta magnetica (in functie de model) si pot fi acoperite cu diferite substante medicamentoase, mai ales cele de la nivelul inimii. Ele se introduc in corp prin manevre interventionale, pe calea marilor vase ale membrelor.

Filtrele de vena cava tip umbrela - unele pot fi compatibile cu IRM-ul, dar trebuie verificat fiecare model in parte.

Aparatele auditive trebuie scoase in timpul examinarii.

Materialele de osteosinteaza utilizate in ortopedie (placi, tije, suruburi) pot fi compatibile cu rezonanta magnetica, insa este necesar sa furnizati datele tehnice ale acestora pentru verificare (de la ortopedul dvs)

Protezele articulare (sold, genunchi) pot fi de obicei scanate in functie de caracteristicile tehnice, insa examinare regiunii respective este suboptimala si necesita o colaborare directa cu medicul ortoped trimitator, precum si consultarea compatibilitatii pentru fiecare model in parte.

Daca ati suferit operatii la nivelul ochilor sau urechilor este important sa anuntati medicul radiolog, pentru ca desi majoritatea sunt inofensive, unele implanturi pot sa nu fie compatibile.

Lentilele de contact pot fi utilizate fara probleme, atata timp ca puteti sta cu ochii inchisi fara sa va deranjeze.

Lucrarile dentare (plombe, proteze, implanturi dentare) sunt in general compatibile cu rezonanta magnetica, dar pot cauza artefacte in imagine (lipsa de informatie, distorsiuni) in zonele de apropiere. Daca insa totusi aveti lucrari dentare extensive si permanente, discutati cu medicul radiolog acest lucru.

Cateterele venoase centrale sunt in general compatibile, dar totusi este nevoie de datele tehnice ale acestora, obtinute de la medicul dvs curant.

Plasele utilizate in operatiile de hernie sunt compatibile cu examinarea, chiar daca sunt metalice.

Dispozitivele uterine implantabile sunt de obicei compatibile cu examinare, dar pot crea artefacte locale.

Cristalinul implantabil (in urma unei operatii de cataracta) este compatibil cu rezonanta magnetica.

Plasturii cu substante medicamentoase (nitroglicerina, anticonceptionale, nicotina) trebuie scoase inaintea examinarii (contin un mic fir metalic ce poate cauza probleme in timpul examinarii).

Sarcina nu reprezinta o contraindicatie a examinarii, in prezent nefiind cunoscute efecte adverse asupra fatului. Totusi din motive de precautie, examinarea in primul trimestru al sarcinii ar trebui evitata.

Examinarea femeii care alapteaza poate fi efectuata fara probleme, fara contrast. Daca este nevoie de substanta de contrast, va necesara intreruperea alaptarii pentru 48 de ore.

Inelele pot fi pastrate pe deget, atat timp cat nu intra in aria de scanare, dar daca sunt usor de scos este de preferat sa fie scoase. La fel si pentru cercei si alte bijuterii

De ce este nevoie sa ma demachiez?

Unele produse cosmetice contin diferite pudre metalice care pot interfera cu imaginea, producand artfeacte si alterand calitatea imaginii, de aceea pentru examinarea regiunii capului este bine sa va demachiati inainte.

Dr. Sorin Ghiea - medic specialist Radiologie - Imagistica Medicala

 

Sursa: www.medicover.ro