Poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida - cauze, simptome, tratamentPoliartrita reumatoida seronegativa

Poliartrita reumatoida (PR) este o afectiune autoimuna care determina inflamatia articulatiilor. Este o poliartrita tipic simetrica, practic niciodata un pacient cu monoartrita nu are PR. Poate sa apara la orice varsta. Forma ei seronegativa este PR în care sangele pacientului nu contine niveluri crescute de factor reumatoid (FR). În fapt, doar 80-85% din pacientii cu PR sunt seropozitivi.

Poliartrita trebuie diferentiata în inflamatorie - monoartrita (guta), oligoartrita (fig. 1), spondiloartropatia seronegativa, artrita din psoriazis, LES - si neinflamatorie - osteoartrita, artrita din hipotiroidie. Odata cu introducerea testarii anticorpilor antinucleari, s-a descris si LES seronegativ.

Din cauza ca multe simptome ale PR sunt similare cu cele din alte boli, diagnosticul de PR este dificil de stabilit. Diagnosticul corect de PR necesita evaluare clinica, examen imagistic si o serie de teste de laborator. Testarea sangelui pentru dozarea FR este o modalitate care ajuta frecvent diagnosticarea bolii. Totusi, unii pacienti pot fi seronegativi în prezenta simptomelor de poliartrita. În ciuda rezultatului negativ al FR, diagnosticul de PR poate fi stabilit, cu ajutorul testelor de laborator (VSH, hemograma, anticorpi antinucleari, proteina C-reactiva) si al investigatiilor radiologice.

Poliartrita reumatoida seronegativa se refera la un pacient cu PR care prezinta un nivel al FR sub cel considerat normal. Aceasta boala, mai frecventa la barbati, este descrisa de peste o jumatate de secol. Totusi, multi pacienti cu PR initial seronegativi pentru FR pot sa dezvolte mai tarziu niveluri semnificative de FR. De aceea, un test negativ pentru FR trebuie repetat la 4-6 luni, în primii doi ani de boala.

Testele de laborator utile pentru pacientii cu poliartrita inflamatorie cu debut recent sunt hemograma, viteza de sedimentare a eritrocitelor (VSH), testul pentru FR, testul pentru determinarea nivelului aspartat-aminotransferazei (AST), testul pentru determinarea nivelului creatininei Fig. 2 - Poliartrita reumatoida precoce. Se observa edemul articulatiilor metacarpofalangiene si al articulatiei mainiiserice, examenul sumar de urina. Viteza de sedimentare a eritrocitelor este un indicator al activitatii PR, totusi, testul nu are semnificatie pentru diagnostic, iar nivelul VSH nu este crescut la toti pacientii cu PR. Testul pozitiv pentru FR este util, dar nu confirma diagnosticul clinic de PR. Daca poliartrita are o durata de peste un an, medicul trebuie sa recomande radiografia de maini si de picioare.

Poliartrita reumatoida - cauze, simptome, tratamentFactorul reumatoid este un anticorp produs de organism fata de imunoglobulinele degradate. Clasic, el este o imunoglobulina M (IgM) care se leaga de anticorpii IgG proprii pacientului, la nivelul regiunii constante a lantului gamma (portiunea Fc). Prezenta FR este unul din cele sapte criterii folosite în diagnosticul PR. Nivelul sau se determina folosind metoda turbidimetrica, nefelometrica sau imunoenzimatica (tehnica ELISA). Valorile mai mici de 45 UI/ml sunt frecvent considerate negative. Totusi, fiecare laborator trebuie sa aiba propria valoare-prag.

Conform Arthritis Foundation,70-80% din pacientii care prezinta test pozitiv pentru FR vor face PR. Este necesar sa subliniem ca FR este un test nefolositor pentru screeningul PR din cauza frecventei crescute a rezultatelor fals pozitive. Nu toate poliartritele seropozitive sunt PR. FR este prezent la aproximativ 1-2% din persoanele aparent sanatoase si la 10-17% din persoanele cu varsta peste 65 de ani.

Aproximativ jumatate din pacientii cu PR sunt seronegativi în timpul primelor sase luni de boala. Totusi, dupa doi ani de boala, numai 15% din pacientii cu PR raman seronegativi pentru FR.

PR seronegativa este, de departe, mai frecventa la persoanele cu forma juvenila a bolii (dobandita în timpul copilariei). La pacientul cu PR seronegativa, boala este mai putin distructiva, mai putin agresiva, cu mai putine eroziuni articulare. Simptomele (fig. 2) primare ale PR seronegative cuprind durere, inflamatie, rigiditatea articulatiilor. Aceasta poate sa apara la solduri, genunchi, glezne, degetele de la picioare, umeri, coate, încheietura sau degetele mainii. Uneori, inflamatia apare la nivelul coloanei vertebrale si la punctele de insertie a tendoanelor.

Pacientii din grupul cu FR prezent tind sa dezvolte noduli cutanati, iar simptomele lor sunt mai intense. La pacientii cu PR seropozitiva si prognostic nefavorabil, boala se asociaza cu manifestari extraarticulare severe. Într-un studiu care a cuprins 23 de pacienti seronegativi, 11 dintre ei au prezentat anticorpi anti-peptid ciclic citrulinat. Acestia au avut risc crescut de eroziuni si diformitati si status functional nefavorabil. Totusi, pacientii cu PR seronegativa prezinta frecvent fracturi sau alte traumatisme fizice. La aproximativ 21% din pacientii cu PR, acestea apar la sase luni de la diagnosticul bolii. Este dificil sa monitorizam evolutia PR seronegative. Cand FR este prezent în ser, medicii pot sti cum evolueaza boala, severitatea fiind indicata de nivelul crescut de FR. Aceasta estimare devine imposibila la pacientii cu PR seronegativa, din cauza absentei FR.

Este important sa diferentiem PR de alte forme de poliartrita, care cuprind artrita psoriazica, lupusul eritematos sistemic (LES), alte boli ale tesutului conjunctiv, sindromul de sinovita seronegativa relativ benigna cu debut la maturitate (MOSS), sinovita produsa de microcristale si osteoartrita inflamatorie. Prodromul de hepatita acuta cu virus B si infectia cu Borrelia burgdorferi (agentul patogen al bolii Lyme) pot sa se manifeste cu poliartrita.

Poliartrita reumatoida - cauze, simptome, tratamentArtrita psoriazica (AP) (fig. 3) poate sa nu se diferentieze de PR la debut. Tipic este aspectul oligoarticular asimetric sau monoarticular. Nu exista teste de laborator cu semnificatie diagnostica pentru AP.

Exista nenumarate tipuri de poliartrita cu simptome care se suprapun. Tipurile frecvente de poliartrita seronegativa pentru FR includ: spondilita anchilozanta, endocardita bacteriana, boala depunerii de pirofosfat de calciu, guta, polimialgia reumatica, osteoartrita, artrita psoriazica, artrita reactiva, PR, artrita septica, LES, spondiloartropatia nediferentiata, artrita virala. Alte tipuri de poliartrite seronegative care sunt mai putin frecvent diagnosticate includ dermatomiozita, poliartrita enteropatica, poliartrita idiopatica cu debut juvenil sau la varsta adulta, polimiozita, sindromul Sjögren, sclerodermia, sarcoidoza, vasculita sistemica, boala Whipple si diverse tipuri de poliartrita determinate de bacterii (poliartrita Lyme, poliartrita gonococica, reumatismul articular acut, poliartrita tuberculoasa).

Boli asociate cu FR pozitiv sunt: PR, alte boli inflamatorii reumatismale, precum sindromul Sjögren primar, crioglobulinemia mixta, LES, sclerodermia, boala mixta a tesutului conjunctiv; infectii bacteriene cronice - endocardita bacteriana subacuta; alte boli - sarcoidoza, fibroza pulmonara interstitiala, hepatita cronica.


Autor: Conf. dr. Manole COJOCARU


Sursa: www.viata-medicala.ro