Ce este kinetoterapia si cand este necesara?

Ce este kinetoterapia si cand este necesara?Ce este kinetoterapia si cand este necesara?

Înca din antichitate (China antica, India antica, Grecia antica, Egiptul antic etc), exercitiile fizice erau practicate pentru mentinerea unei bune forme fizice, dar si în tratarea unor afectiuni cum ar fi dureri musculare, guta, obezitate etc.

Sistemele antice de gimnastica cuprindeau exercitii de tinuta, lupta cu sabia, aruncarea sulitei si discului, alergare, box, aruncarea cu piatra, sarituri si înot.

Marele medic al antichitatii grecesti, Hipocrat (sec. IV înainte de Cristos), în primul spital construit în insula Kos, a studiat atent efectele fiziologice ale gimnasticii si masajului definind sanatatea ca un echilibru între exercitiile fizice si alimentatie. Pentru prima data este sesizata relatia între miscare-hipertrofie si imobilizare-atrofie musculara. El sustine ca exercitiul fizic si masajul influenteaza favorabil respiratia, metabolismul, circulatia sangvina si echilibreaza activitatea sistemului nervos central.

Alte personalitati ale lumii antice care au initiat dezvoltatea domeniului sunt: Antylos - întemeietorul gimnasticii terapeutice, Herodicus - a elaborat normele gimnasticii igienice si terapeutice, Platon - în "Legile" si "Republica a prezentat un sistem de educatie armonioasa a corpului considerand gimnastica masajul, baile, odihna, alimentatia, drept factori determinanti ai educatiei estetice.

Ce este kinetoterapia?

Din punct de vedere etimologic kinetoterapie înseamna terapie prin miscare si provine din limba greaca unde radacina acestuia - "kinesis" se traduce prin cuvantul "miscare".

Kinetoterapia se foloseste pentru recuperarea medicala somato-functionala si consta într-un ansamblu de tehnici si metode avand în centru exercitiul fizic.

Formele și obiectivele kinetoterapiei

În cadrul Kinetoterapiei sunt cuprinse trei forme de kinetoprofilxie: primara, secundara si tertiara.

Vorbim despre kinetoprofilaxie primara atunci cand utilizam exercitiul fizic, tehnicile si metodele pentru a preveni îmbolnavirile, în limitele varstelor biologice si cronologice. Gimnastica de înviorare, activitatile în aer liber, plimbarile, activitatile de timp liber competitionale si necompetitionale etc., sunt mijloace foarte utile în kinetoprofilaxie.

Kinetoprofilaxia secundara are rolul de a preveni complicatiile îmbolnavirilor, iar kinetoprofilaxia tertiara previne aparitia sechelelor în urma îmbolnavirilor care ar putea determina dizabilitati motorii si/sau psihice.

Principalele obiective ale kinetoterapiei sunt:
• Relaxarea
• Corectarea posturii si aliniamentului corporal
• Cresterea mobilitatii articulare
• Cresterea fortei si rezistentei musculare
• Îmbunatatirea coordonarii, controlului neuro-muscular al miscarii si echilibrului.
• Cresterea capacitatii de efort
• Reeducarea sensibilitatii

Dezvoltarile tehnologice actuale au permis utilizarea tehnologiilor computerizate în kinetoterapie pentru masurare neuro-musculo-articulara, permitand evaluarea precisa si personalizarea tratamentului.

Cand este kinetoterapia necesara?

Kinetoterapia este necesara ori de cate ori se constata dezaliniamente posturale în perioada de crestere si dezvoltare a copilului si adolescentului. Alterarea posturii este foarte frecventa la copii si adolescenti din cauza mentinerii prelungite a pozitiei asezat. Interventia precoce rezolva aceste probleme prevenind astfel si aparitia altor afectiuni sau complicatii la varsta adulta.

În situatii posttraumatice si postoperatorii kinetoterapia este un mijloc de baza pentru recuperarea functiilor afectate.
De asemenea, în cazul afectiunilor neurologice doar prin adaugarea kinetoterapiei la celelalte tratamente instituite se pot viza ameliorari.
Kinetoterapia este de asemenea necesara pentru femeile care doresc sa ramana însarcinate, pregatirea unui tonus general bun si echilibrat pentru sarcina fiind un obiectiv foarte important. În timpul sarcinii kinetoterapia are obiectivul de a facilita nasterea, iar dupa nastere aceasta permite o revenire rapida la valorile normale de tonus general echilibrat.


Patologia specifica sportiva si accidentarile sportive beneficiaza de aportul kinetoterapiei pentru o cat mai rapida reinserare în activitate a sportivilor.

Patologia coloanei vertebrale reprezinta un procentaj foarte important din cazuistica kinetoterapiei. Progresul tehnologic în kinetoterapia coloanei vertebrale aduce beneficii foarte importante pentru recuperarea functionalitatii acesteia, în central atentiei aflandu-se echilibrul functional musculo-articular.

Bibliografie: Mariana Cordun, Kinetologie Medicala, 1999, Ed. Axa, Bucuresti

Autor: Daniela Schor
Dr. Kinetoterapeut
Director medical

sursa: medisport.ro

Magazin aparatura si produse kinetoterapie