Kinetoterapia

KinetoterapieKinetoterapia este o terapie realizata cu ajutorul miscarii prin care se incearca sa se restabileasca anumite functii ale corpului. Kinetoterapia nu este sinonima cu gimnastica medicala, desi o inglobeaza. Kinetoterapia utilizeaza miscarea pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului, tulburare care poate duce la aparitia anumitor boli.

Cum functioneaza kinetoterapia?

Ȋn cadrul sedintelor, un kinetoterapeut alege cele mai potrivite programe de exercitii care sa stimuleze muschii pacientului, ȋn cazul ȋn care abilitatile sale motorii au fost afectate de o boala sau de un accident.

De asemenea, ȋn functie de nevoile pacientului, specialistii pot recomanda un program care sa ajute bolnavul sa realizeze exercitiile cu ajutorul hidroterapiei sau cu ajutorul unor dispozitive speciale. Stresul cotidian si bolile creaza probleme musculare, iar prin kinetoterapie acestia se pot regenera. Ȋnainte de a ȋncepe un program, specialistul evalueaza pacientul din punct de vedere motric si muscular.

Obiectivele kinetoterapiei se refera ȋn primul rand la redobandirea fortei musculare si a capacitatii de a face efort, la redobandirea controlului si a echilibrului muscular, la ȋmbunatatirea legaturii dintre creier si muschi, precum si la corectarea traumatismelor.

Scopul kinetoterapiei este de a restaura functiile normale ale nervilor, normalizarea digestiei, a miscarii, a functiilor endocrine, a imunitatii sau chiar a functiilor unor organe. Cu toate aceste, kinetoterapia nu poate vindeca boli precum diabetul, boli ale inimii sau cancer.

Tipuri de kinetoterapie

Kinetoterapia de recuperare. Este cea mai importanta sectiune deoarece prin intermediul miscarii se urmareste refacerea functiilor organismului diminuate ȋn urma unor traumatisme sau ȋn urma unor boli. Ȋn cazul ȋn care un muschi este afectat ireversibil se urmareste antrenarea altor muschi care sa preia partial din functiile celui afectat.

Kinetoterapia profilactica. Ȋn cadrul aceste terapii, se urmareste mentinerea starii de sanatate sau oprirea cronicizarii unei boli atat prin intermediul exercitiilor fizice, dar si prin masaj medical sau prin intermediul tehnicilor de relaxare.

Ce afectiuni trateaza?

Kinetoterapia ȋncearca sa stimuleze ȋntregul potential al corpului pentru a elibera energie, tocmai de aceea kinetoterapeutii ȋncearca sa stimuleze pacientul din trei sau chiar patru perspective: cea fizica, chimica, emotionala si uneori spirituala. Ȋn cadrul sedintelor de kinetoterapie pe langa stimularea fizica, specialistii cauta si anumite dezechilibre ale organismului care stau, de obicei, ȋn spatele problemelor de sanatate.

Kinetoterapia trateaza o serie de afectiuni precum:

• Stresul
• Tulburarile musculare
• Tulburarile nervoase (paralizie, boala Parkinson)
• Tulburarile respiratorii
• Tulburarile ortopedico-traumatice
• Tulburarile reumatologice (poliartrita reumatoida, coxartroza, gonartroza)
• Maladiile congenitale
• Tulburarile cardiovasculare (cardiopatie ischemica, sindromul de ischemie periferica progresiva cronica, boala varicoasa)
• Alergiile
• Deficientele nutritionale
• Problemele emotionale sau de ȋnvatare

Tehnici utilizate ȋn kinetoterapie

Specialistii kinetoterapeuti afirma ca fiecare muschi are o legatura directa cu un organ, iar atunci cand un muschi este slabit sau imobilizat pot aparea disfunctii si la nivel organelor. Tehnicile utilizate ȋn kinetoterapie variaza ȋn functie de boala pacientul, ȋnsa de cele mai multe ori kinetoterapia ajunge sa combine partea de exercitii fizice cu presopunctura, cu masajul limfatic, cu sfaturile nutritionale sau chiar cu manevre pentru scaderea hipertoniei musculaturii.

Desi nu exista multe cercetari stiintifice care sa confirme filosofia de baza a kinetoterapiei, specialistii spun ca miscare este cu siguranta o cale sigura prin care organismul se poate echilibra.

Autor: Lavinia Radu


Kinetoterapie - Gimnastica medicala de recuperare

Kinetoterapie (Kinetologie medicala) este stiinta care studiaza mecanismele articulare si neuromusculare care asigura omului activitatile motrice normale.
Kinetoterapia se defineste ca terapie prin miscare efectuata prin programe speciale de recuperare medicala care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diverse afectiuni.

Programele de kinetoterapie sunt special concepute tinand cont de constitutia pacientului, varsta, afectiunea pe care o are, tipul de activitate pe care il desfasoara, stadiul de evolutie a bolii, existenta altor afectiuni.

In cadrul programelor de kinetoterapie - gimnastica medicala de recuperare - fiecare pacient beneficiaza individual de supraveghere de specialitate din partea unui kinetoterapeut.

Kinetoterapia pentru copii este destinata atat bebelusilor, copiilor de varsta prescolara cat si copiilor de varsta scolara. Programele de kinetoterapie pentru copii se efectueaza numai in urma unui disgnostic pus de medicul specialist neurolog, pediatru sau ortoped. Desfasurarea acestor programe individualizate este monitorizata indeaproape si permanent de specialistii nostri kinetoterapeuti.

Din punctul de vedere al patologiei, prin kinetoterapie pentru copii, pot fi tratate :

• afectiuni ortopedice - picior talus valgus (tal valg), picior varus equin (var equin)
• deviatii ale coloanei - cifoze, scolioze, lordoze, cifoscolioze
• afectiuni neurologice - paralizii cerebrale infantile, intarzieri in dezvoltarea neuro-motorie, accidente vasculare cerebrale

 

Magazin aparatura si produse kinetoterapie, dotare cabinet kinetoterapie si recuperare medicala,