Neurochirurgia romaneasca, prezenta la nivel mondial

Neurochirurgia romaneasca, reprezentata din nou la nivel mondial.Neurochirurgia romaneasca, reprezentata din nou la nivel mondial.

Nu cu mult timp în urma, scriam despre alegerea prof. dr. Ioan stefan Florian în conducerea World Academy of Neurological Surgery si despre alegerea sa ca presedinte al Euroacademiei Multidisciplinaria Neurotraumatologica, functie pe care o ocupa si în prezent. Trebuie amintite si calitatea sa de membru al American Association of Neurological Surgeons, precum si al European Association of Neuro-oncology, respectiv European Academy of Science and Arts.

Activitatea sa de peste 30 de ani îl impune din nou atentiei pe profesorul Florian. Recent, în cadrul Congresului Federatiei mondiale de neurochirurgie (desfasurat la Istanbul, în perioada 20-25 august, 2017), prof. dr. Ioan stefan Florian a fost ales vicepresedinte - at large - al Federatiei mondiale de neurochirurgie, alegere ce confirma valoarea distinsului profesor clujean, a neurochirurgiei romanesti în general, si a scolii clujene de neurochirurgie în particular.

Federatia mondiala de neurochirurgie a luat fiinta în anul 1955. La numai doi ani de la înfiintare, a avut loc si primul congres al sau, la Bruxelles, în anul 1957. În prezent, organizarea este de tip piramidal, existand un presedinte, un prim-vicepresedinte, cinci vicepresedinti continentali si doi vicepresedinti at large fara limite geografice.

Federatia mondiala de neurochirurgie este o organizatie globala, care cuprinde 160 de tari membre de pe toate cele cinci continente. Sunt reprezentate, astfel, toate societatile nationale si regionale de neurochirurgie. Federatia are drept obiectiv principal dezvoltarea neurochirurgiei si asigurarea unei asistente neurochirurgicale echilibrate pe plan mon­dial - deziderate la care se ajunge prin educatie si prin formarea de neurochirurgi în centre de referinta. Exista tari care sunt slab reprezentate ca numar de specialisti neurochirurgi, în special tarile Africii.

„Federatia asigura, prin conferinte, simpozioane, cursuri, mese rotunde si congrese, educarea permanenta a neurochirurgilor din diverse regiuni ale lumii. Manifestarile stiintifice asigura cumularea tuturor noutatilor din domeniul neurochirurgiei, dar si diseminarea lor, acestea ajungand la tinerii neurochirurgi, carora li se ofera posibilitatea sa-si faca cunoscute rezultatele si cercetarile. Schimbul profesional este extraordinar, ca sa nu mai amintesc de prieteniile care se leaga, depasind aria profesionala. Orice prezenta stiintifica îti arata nivelul la care esti si devine un ghid pentru ceea ce ai de facut în viitor. O carte citita ramane, pana la urma, o carte citita, dar o explicatie live, venita din partea unui specialist în sala de curs sau în cea de operatie are alta semnificatie, alta încarcatura si deschide alte ferestre de cunoastere si aprofundare a specialitatii", a spus profesorul Florian la congresul Federatiei mondiale de neurochirurgie.

Un alt subiect abordat în discursul sau a fost termenul „President at large". Profesorul Florian ne-a povestit ca „sunt cinci vicepresedinti, pentru cele cinci continente si doi vicepresedinti at large, care nu au limita geografica. Aceste doua posturi au fost create cu peste 20 de ani în urma, pentru a încuraja neurochirurgii est-europeni si pe cei din tarile arabe. Am fost ales vicepresedinte at large, rolul meu fiind de a coordona educatia profesionala într-o anumita parte a lumii, cu siguranta spre partea estica a Europei, Kazahstan, Rusia, Ucraina, sa vedem care este nivelul neurochirurgiei acolo, ce trebuie facut mai departe". Discutia în sine a atins si problema fundatiei Federatiei mondiale de neurochirurgie, „care strange fonduri pentru sprijinirea actului medical neurochirurgical în centre mai putin dezvoltate. Avem în vedere dotarile cu microscoape operatorii, truse de cap, truse de coloana, aspiratoare ultrasonice, aparatura de specialitate, adevarata mana cereasca pentru centrele slab dezvoltate".

Ultimul punct al discursului profesorului Florian l-a constituit apropiatele evenimente stiintifice de la Cluj-Napoca, centralizate într-unul singur, desfasurat în zilele 13-16 septembrie, la Grand Hotel Italia: al 3-lea congres al Societatii sud-est europene de neurochirurgie, al 43-lea congres national al Societatii Romane de Neurochirurgie si al 22-lea curs francez de neurochirurgie, manifestari stiintifice onorate cu peste 400 de specialisti din tara si de peste hotare, dar si de cei peste 50 de speakeri din afara Societatii sud-est europene de neurochirurgie - nume prestigioase din Anglia, Japonia, Franta si Italia.

În final, trebuie sa subliniem si faptul ca primul neurochirurg roman ales în boardul Federatiei mondiale de neurochirurgie a fost prof. dr. Alexandru Ciurea (cu trei legislaturi, între anii 2007 si 2013), demonstrand astfel ca neurochirurgia romaneasca intereseaza în mediile medicale de profil. Continuitatea naturala a fost alegerea prof. dr. Ioan Stefan Florian ca vicepresedinte al federatiei.


Autor: Demostene ŞOFRON

 

sursa: www.viata-medicala.ro